Belgrado

Оформен во 2010 година, со седиште во Барселона, БЕЛГРАДО постои како иновативен предводник на глобалната пост-панк сцена. Сега, влегувајќи во нивната 11-та година, квартетот продолжува да настапува дома и во странство, носејќи ја со себе репутацијата изградена од трите албуми и импресивна кариера со многу турнеи што ги однесе до сите агли на земјината топка.
Проникнувајќи од „DIY“ алтернативната сцена на Барселона, Белградо првично тргуваше со стилска мешавина од пост-панк што може да се пронајде во Европа во раните 80-ти. По објавувањето на нивното деби LP (2011), бендот започна со богат распоред на турнеи низ Европа и Северна Америка. Како група напредуваа на нивниот втор албум Siglo XXI (2013) кајшто звукот стана појасен, елегантно вметнувајќи постуден елемент – рационализирање, за на крајот да бидат забележани како вистински фаворити на жанрот. Но, може да се тврди дека нивниот последен LP, Образ (2016), навистина демонстрираше за што е способен бендот. Софистициран, но сепак достапен, различен од нивниот претходен материјал, но сепак автентичниот звук на Белградо.
Музички, бендот е подеднаков збир на нивните четири различни делови. Тапаните задржуваат експресивен квалитет што го придвижува бендот напред како ритмички мотор во погонски танц. Над перкусиите, мазни бас-линии го диктираат хармоничниот јазик на песните, додека гитарата одекнува со текстуални мотиви високо над остатокот од музиката. На отворен простор помеѓу гитарата и басот, гласот (отпеан на мајчин полски јазик), често ритмички и повторувачки, па затишје во состојба слична на транс. Бендов го сакаме на нашиот фестивалски постер уште од самите почетоци на ЗДРАВО МЛАДИ. Култните Белградо за прв пат во Скопје!

ОНЛАЈН БИЛЕТИ