Shortparis

: RUSSIA

Shortparis се на добар пат да добијат меѓународно признание со тоа што веќе ги најавуваат како „најдобриот руски чин во живо“. Доаѓаат од Русија, Санкт Петербург, предводени од харизматичниот фронтмен Николај Комиагин. Бендот продолжува да гради репутација со нивните неверојатни ритуалистички настапи и темни, електронски звучни сцени, заедно со спазмичен танц, кои се спојуваат со пост-панк, експериментална бучава и акустичен шансон за да се формира нивната музичка естетика, која е единствена. Настапувајќи на руски, француски и англиски јазик, Shortparis се приближуваат сѐ поблиску до пригоден саундтрак за нивното секојдневие, звук што го отсликува Санкт Петербург како што беше и сѐ уште е.

Нивните музички спотови се доста интензивни, како на пример придружните визуелни содржини во „Страшно“. Текстовите ја отсликуваат моменталната состојба на вознемиреност, додека визуелните материјали се обидуваат да откријат еден вид постојана хистерија. Од бендот раскажувааат дека само неколку часа по снимањето во училиштето, некој повика полиција за можни терористички активности: „Нашето музичко видео се обидува да ја манифестира состојбата на некој дел од нашата генерација. Таа е провокативна и се однесува на некои социјални трагедии, кои не се рефлектираат во нашата визуелна култура. Табуата и стравовите се отвораат: без оглед што е напишано со арапски букви, „љубов“ или „пријателство“, тоа мора да биде тероризам, ќелавите глави мора да значат нацисти итн. Но, по целата оваа игра со значења, останува само вознемиреноста и таа расте.“

ОНЛАЈН БИЛЕТИ